DNS Belgium voert extra stap in om een .BE-domeinnaam te registreren

Een .be-domeinnaam registreren is altijd erg eenvoudig geweest: je bestelde ‘m, en hij was meteen actief. Maar DNS Belgium, de registry (beheerder) van .be-domeinen, heeft daar vanaf 1 maart 2022 (stapsgewijs) verandering in gebracht. Wat verandert, en waar moet je op letten? We leggen het je uit!

Wat verandert er?

1 maart 2022, Belgische particulieren hebben meer kans dat ze hun identiteit moeten bewijzen bij een eerste registratie van een .be-domeinnaam, via Itsme of eID. De controles worden gradueel uitgebreid: op termijn zal elke Belgische particuliere aanvrager zijn of haar identiteit moeten bewijzen.

Nog te bepalen

  • Bedrijven zullen dezelfde verificatie moeten doorlopen als particulieren.
  • Nederlandse particulieren zullen hun identiteit moeten bewijzen bij een eerste registratie van een .be-domeinnaam, via iDIN.

Momenteel genieten .be-domeinnamen al één van de beste reputaties ter wereld. Ze zijn veilig, werken steeds vlot en zijn meteen bij registratie beschikbaar.

Zo kon je tot op heden zeker zijn dat je website meteen online kon, wanneer je een domeinnaam registreerde. Alleen ‘verdachte’ registraties werden eruit gepikt, waarbij de registrant (aanvrager) om een bevestiging van zijn of haar identiteit werd gevraagd.

Die controle is nu uitgebreid. DNS Belgium wil op termijn elke aanvrager van een domeinnaam vragen om zijn identiteit te bewijzen – al zou die controle momenteel slechts mondjesmaat uitgebreid worden.

Dat betekent dat .be-domeinnamen helaas niet meer altijd meteen beschikbaar zullen zijn: je zal mogelijk eerst je identiteit moeten bewijzen.

Bij particulieren met een Belgisch adres zal die verificatie gebeuren via eID of Itsme. Na een correcte verificatie kan het tot 30 minuten duren voor je domeinnaam actief wordt.

Ook Nederlandse particulieren zouden op termijn hun identiteit moeten verifiëren met DigID. Vanaf wanneer dat zal zijn, is nog niet bekend.

Concrete stappen om je domeinnaam te registreren

  1. Je vraagt een .be-domeinnaam aan bij een registrar zoals Kreanet
  2. De registrar registreert jouw domeinnaam meteen bij DNS Belgium
  3. DNS Belgium maakt de domeinnaam actief, maar op je domein zal een pagina te zien zijn die vermeldt dat het domein nog geverifieerd moet worden.
  4. Je krijgt een e-mail met verzoek tot verificatie van DNS Belgium
  5. Je bewijst je identiteit door eID of Itsme
  6. DNS Belgium stuurt een bevestiging van je verificatie
  7. Je domeinnaam is volledig van jou

Waar moet je op letten wanneer je een nieuwe .be-domeinnaam registreert?

Correcte info doorgeven,

Wanneer je in de toekomst een domeinnaam registreert, is het nog belangrijker om correcte identiteitsgegevens te gebruiken – de gegevens op je identiteitskaart, dus.

Wanneer je dat niet doet, loop je het risico dat de verificatie mislukt, omdat bvb. je opgegeven naam niet overeenkomt met die op je identiteitskaart.

Het belang van correcte gegevens

Wanneer je een domeinnaam registreert onder je eigen naam, is het belangrijk om dat te doen met correcte gegevens. Wanneer iedereen je ‘Patje’ noemt, maar op je identiteitskaart staat ‘Patrick Van Velde’, dan is het erg belangrijk dat je ‘Patrick’ ingeeft als voornaam.

Momenteel plant DNS Belgium nog geen verificatie voor registraties van domeinnamen onder een bedrijfsnaam. Dat gebeurt pas in een volgend, nog niet bepaald stadium. We houden je daar uiteraard van op de hoogte!

Check je mailbox voor mails van DNS Belgium.

De e-mail die je vraagt om je identiteit te bevestigen, kan er misschien uitzien als phishing. Daarom is het belangrijk om goed op te letten en mails van DNS Belgium te vertrouwen.

Het spreekt voor zich dat je enkel op links klikt die naar de website van DNS Belgium leiden (dnsbelgium.be). Vaak kan je de URL van een link zien door er met je cursor op te blijven staan (zonder erop te klikken!).

De mail zal er ongeveer zo uitzien (uiteraard met je eigen .be-domeinnaam):

De mail zal er ongeveer zo uitzien (uiteraard met je eigen .be-domeinnaam):

Ook identiteitscontrole bij andere extensies

Ook voor domeinnamen met generieke extensies (zoals .com, .net, .org, .info…) en met nieuwe extensies (zoals .gent, .immo, .shop…) gelden procedures om jouw identiteit te controleren.

Bij de meeste moet je je identiteit per mail bevestigen. Zorg dus dat je het juiste e-mailadres opgeeft bij de registratie, en vergeet de verificatie niet te bevestigen. Anders loop je het risico op een geblokkeerde domeinnaam.